4.34375 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (32 Stemmen)

 "Oud ijzer" is een ruim begrip. De volgende termen worden vaak gebruikt door oudijzerboeren, metaal- en schroothandelaren:

 

Oud ijzer / blik of gruis / shredder

oud gruis ijzerOud ijzer wordt door de schroothandelaren ook wel blik, gruis of shredder genoemd. Blik of gruis wordt het meest ingeleverd. Voorbeelden van blik of gruis zijn wasmachines en ander witgoed, fietsen. Metaaldikte met een dikte van c.a. 3mm. De afvoer, verwerking en recycling van deze metalen zijn bewerkelijk waardoor de prijs het minst hoog is. Prijzen per kilo variëren van 15 tot 25 eurocent.

 

 

 

Oud geslagen ijzer / gietijzer

oud gietijzerOnder geslagen ijzer verstaan de handelaren o.a.;  oude karren, oude machines, motoren, rioleringsbuizen, putdeksels, kachels, remschijven en motorblokken. Soms is dit ijzer erg vervuild en de recycling is net zoals blik of gruis een bewerkelijk proces. Schoon gietijzer is vrijwel direct te hergebruiken in de staalproductie. De prijs per kilo is 16 tot 26 eurocent.

 

Oude ijzeren balken / balkijzer

H balken“U” of “H” balken die veelal in de bouw worden gebruikt noemt met balken- of balkijzer. Oud balkijzer is veelal terug te vinden in sloopprojecten. Soms is het ijzer gegalvaniseerd of geverfd, maar vaak is het schoon ijzer en levert meer op dan blik of gruis. De prijs per kilo varieert van 19 tot 29 cent.

 

Nieuw ijzer / ijzerdraaisel

ijzer draaiselNieuw ijzer is meestal een afvalproduct tijdens een productieproces van bijvoorbeeld een fabriek in de ijzerindustrie. Denk bijvoorbeeld aan knip ijzer en draaisel. Ijzerkrullen of staalkrullen komen voor bij het boren. Draaisel wordt ook wel fijn slijpafval genoemd. Dit ijzer is vaak schoon en dat komt het recycleproces ten goede. De prijs per kilo is hoger dan alle eerder genoemde oud ijzer.

 

Oud Knipijzer

oud knip ijzerKnipijzer is materiaal dat veelal afkomstig van constructiefirma's, bouwbedrijven en lasbedrijven. Knipijzer komt vaak voor uit de sloop van bruggen, kranen en gebouwen. Licht constructie met een minimale dikte van 3mm zijn o.a. buizen, kokers, betonijzer, betonstaal, ijzerpijpen etc. De prijs per kilo varieert van 18 tot 24 cent.

 

 

 

Non-ferro metaal

Bovengenoemde oud ijzer soorten zijn allen ferro metalen. Ferroschroot is te herkennen aan hun magnetisch eigenschappen. We gaan verder met non- ferroschroot. Deze metalen zijn niet magnetisch:

 

Oud Roestvrij staal / RVS

Oud RVSBekende voorbeelden van roestvrijstaal zijn machines, pijpen, aanrechtbladen en afzuigsystemen die vrijkomen bij sloopwerkzaamheden. Gelegeerd met een nikkel en/of chroom combinatie. Rvs wordt veel toegepast in de petrochemische- en voedings industrie vanwege de roestwerende eigenschap. Bij inlevering wordt soms de kwaliteit bepaalt met een metaalanalyse apparaat. Schoon roestvrijstaal kan per kilo kan wel zo rond de 1,00 en 1,60 opleveren.

 

Oud Koper

oud koperKoper is vandaag de dag erg veel geld waard. Koper wordt veel in de industrie, elektra en woningbouw gebruikt vanwege zijn buigzaamheid en zeer goede geleiding van warmte en elektriciteit. Koper vind je terug in elektriciteitsleidingen en waterleidingen. Let wel op dat je koper goed sorteert. Wanneer je geel koper (messing), gepelde elektriciteitsdraden (Milberry koper), pvc kabels en koperen buizen gescheiden inlevert brengt dit het meeste geld op. De prijs van koper kan oplopen tot 5,50 euro per kilo.

 

Overige oude non-ferro metalen

oud aluminiumVerder nemen oud-ijzerboeren ook aluminium, zink, lood, messing, widia- en hss staal, brons en accu’s in. Messing is een legering van koper en zink. Messing wordt ook wel geelkoper genoemd. Handelaren betalen je hier rond de 3 á 4 euro per kilo voor.